Info

Vanaf het jaar 2013 verzamel ik foto’s van zelfgemaakte parkeerconstructies. Parkeerconstructies zijn naar mijn idee creatieve constructies die door mensen worden gemaakt om een parkeerplek vrij te houden. Zij gebruiken materiaal wat er op dat moment om zich heen te vinden is en plaatsen dit op een parkeerplek. Denk hierbij aan o.a ladders, stoeltjes, houten balken en bezems. Echter is de lijst van materiaalgebruik oneindig. Er wordt veelal een installatie gecreëerd waarbij meerdere objecten een geheel vormen waardoor voor omstanders duidelijk wordt dat de plek nog gebruikt gaat worden. Het bestaan van deze constructies is een ongeschreven regel: eigenlijk is het niet de bedoeling de parkeerplek toe te eigenen, echter wordt dit veelal toch geaccepteerd.
   Om een platform te creëren voor deze foto’s heb ik een instagram account aangemaakt met de naam Parkingconstructions. Één keer per dag post ik hier een foto van een gevonden parkeerconstructie. Vanaf het moment dat ik het account heb opgezet ontvang ik steeds vaker foto’s van mensen die zelf tegen een parkeerconstructie zijn aangelopen. Deze ontvangen foto's post ik vervolgens met de naam van degene die de constructie heeft gevonden en benoem ik de plaats en tijd. Ik benoem de tijd omdat parkeerconstructies tijdelijk zijn: ze kunnen ieder moment weer
afgebroken worden.

De sculpturele gewaarwording in de parkeerconstructies is voor mij een fundamenteel aspect. Mensen die deze constructies maken zijn zich er namelijk niet altijd van bewust dat het een intuïtieve uiting is van creativiteit. In een paar seconden tijd wordt een compositie gemaakt van uiteenlopende materialen. Naar mijn idee heeft dit ook een kinderlijk aspect: spelen met spullen en materialen.
   Deze parkeerconstructies zijn overal te vinden, je zou kunnen zeggen dat het haast een universele taal is. Zo heb ik onder andere parkeerconstructies gevonden en ontvangen die in het buitenland zijn gespot: Duitsland, Amerika, Marokko, Schotland, Spanje en Hongarije. Het zijn wel allemaal landen waar een duidelijk infrastructuur is met betrekking tot parkeerplaatsen.

Als beeldend kunstenaar heb ik een werk gemaakt waarbij ik zes van deze bovengenoemde parkeerconstructies heb vereeuwigd in beton. Deze betonnen sculpturen heb ik vervolgens geïnstalleerd rondom de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Deze installatie heb ik aan mijn docenten en medestudenten laten zien doormiddel van een fietstour.
   ‘Parkingconstructions’ is een ‘ongoing’ project, op dit moment (april, 2018) staan er ruim 300 foto’s op het instagram account. Tot op heden ontvang en vind ik zelf dagelijks parkeerconstructies. Het idee bestaat om een boek uit te brengen van deze gevonden parkeerconstructies.

Next
Parkingconstructions

Maart 2016
Den Haag
Sculptuur/ongoing project
250 x 150 cm