Terug

Trijntje Noske (1994) is een kunstenares, afgestudeerd aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten (2018) met de afstudeerrichting sculptuur. Voor haar opleiding aan de KABK heeft zij de opleiding Art & Design aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam gevolgd (2014). Daarnaast is Trijntje medeoprichter van het opkomend kunstenaars collectief: ANNASTATE (2018).

Het uitgangspunt in veel van Trijntje haar werken betreft een samenwerkingsverband met ‘de ander’. ‘It’s about meeting the Other, and facing him, one to one’.

Trijntje probeert zich inzetbaar te maken voor de maatschappij. Zo gaat zij in haar werk opzoek naar win-win situaties waarbij zowel zijzelf als ook ‘de ander’ iets uithaalt. Hoe deze samenwerking vorm krijgt verschilt per project. Zij kijkt zowel naar de kennis als de kracht van ‘de ander’ en of deze passen bij haar concept(en).

Trijntje heeft zich vooralsnog het meest geconcentreerd op constructies die in het verleden zijn gebouwd/uitgevoerd door arbeiders. Omdat veel van deze constructies vaak niet meer zichtbaar zijn, worden naar haar mening zowel de inzet als het proces niet altijd volledig gewaardeerd.

Trijntje probeert met haar werk de vanzelfsprekendheid van de constructie weg te halen. Haar installaties worden voornamelijk geïnstalleerd door experts, als eerbetoon aan hun vakmanschap en kennis. Op deze manier kunnen de installaties van Trijntje alle kanten op gaan wat betreft formaat.

Trijntje haar werk ontstaat niet in het atelier. Haar werken ontstaan in de open ruimte, of hebben betrekking tot bijvoorbeeld een bepaald pand/bedrijf. Trijntje noemt zichzelf dan ook een ‘atelierloze kunstenaar’. Deze term heeft zijzelf bedacht en is daarnaast ook de titel van haar scriptieonderzoek. Hier behandelt zij het concept van ‘de atelierloze kunstenaar’ en kijkt naar andere kunstenaars die hier betrekking op hebben.

Website: Kay Pisarowitz
Tekst geredigeerd door: Nina Bazan
Engelse vertaling: George Bazan

ntrijntje@gmail.com
youtube
instagram