Info

‘Fundamental’ is een vervolg op ‘A Monument for the Absence’. In dit werk licht ik de hulppilaren uit (oftewel stutten) die tijdens de bouw zichtbaar waren en ondersteuning gaven aan (in dit geval) de muren van het pand. Deze hulppilaren zijn normaal gesproken van hout, en vormen een driehoeksconstructie tegen de muur.
   De stutten zijn in dit werk echter gemaakt van ijs: een materiaalsoort wat langzaam smelt en dus verdwijnt. Hiermee wordt aangetoond dat deze fundamentele objecten ook daadwerkelijk niet meer te zien zijn, omdat de bouw van het pand is voltooid. Doordat de constructie gemaakt is uit ijs, is het werk daardoor direct verbonden met het construct van ‘tijd’: het ijs zal namelijk smelten waardoor het werk niet meer zichtbaar zal zijn. Enkel het water op de grond zal nog overblijven als restant van de constructie.


Foto door: Chloë van Diepen


Foto door: Chloë van Diepen


Foto door: Chloë van Diepen


‘Fundamental’ is tot stand gekomen in een samenwerking met het bedrijf Jaczon B.V aan de Vissershavenweg 35-38 te Den Haag. In dit bedrijf wordt de visvangst vanuit de haven van Scheveningen opgeslagen. Aangezien dit bedrijf over een enorme inloopvriezer bezit heb ik hen gevraagd mijn zelf gemaakte mallen in te vriezen. Hoe het werk tot stand is gekomen heb ik vastgelegd in een korte procesfilm. Net zoals bij de meerderheid van mijn werken heeft de totstandkoming van dit werk ook plaatsgevonden door een samenwerking tussen kunstenaar en een bedrijf buiten de kunstwereld.


Foto door: Chloë van Diepen

Next
Fundamental

Maart 2018
Den Haag
Sculptuur
200 x 30 cm (x6)